Engleski


AKTUELNO!!! Počeo je kurs engleskog jezika FCE!

Ukupan fond časova: 128.
Trajanje kursa: 8 meseci.
Dinamika nastave: dva puta nedeljno (četvrtak i petak), po 2 školska časa.
Period održavanja nastave: od početka decembra 2014. do kraja jula 2015.

Prijavljivanje u toku!

Engleski za starije tinejdžere i odrasle

OPŠTI ENGLESKI

 1. Beginner – početni nivo 1
 2. Elementary – početni nivo 2
 3. Pre-Intermediate – niži srednji nivo
 4. Intermediate – srednji nivo
 5. Upper-Intermediate -viši srednji nivo
 6. Advanced -napredni nivo

Međunarodno priznati ispiti iz opšteg engleskog jezika
– FCE (First Certificate in English) 
– CAE (Certificate in Advanced English) 
– CPE (Certificate of Proficiency in English)
– IELTS (International English Language Testing System) 
– TEOFL (Test of English as a Foreign Language )

FCE (First Certificate in English) je viši srednji nivo Cambridge ispita iz engleskog jezika i na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku B2. Od polaznika na ovom nivou očekuje se da mogu da rade ili studiraju i da se, kao turisti, lako snalaze u zemljama engleskog govornog područja. Ovaj sertifikat je prihvaćen kao dovoljna potvrda znanja za zaposlenje i neke studije širom UK, kao i svuda u svetu. Takođe, FCE otvara vrata za dalje obrazovanje i profesionalno usavršavanje, kao i vrata ka višim nivoima Cambridge ESOL ispita – CAE i CPE. 
FCE je ispit za one koji već poseduju dovoljan nivo znanja da samostalno mogu razumeti različite tekstove i poentu pročitanog teksta, praviti beleške dok neko drugi govori na engleskom, pričati na engleskom na puno raznih tema i razumeti sagovornika ili radio/televizijski program. FCE osposobljava kandidate da  samouvereno koriste engleski u stvarnim situacijama.

CAE (Certificate in Advanced English) je prvi od dva najviša nivoa Cambridge ispita iz engleskog jezika i na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku C1. Od polaznika na ovom nivou očekuje se da se samouvereno snalaze u većini situacija u društvu, na poslu i na studijama visokog obrazovanja u zemljama engleskog govornog područja. CAE je sertifikat koji priznaju skoro svi univerziteti i koledži u Britaniji, kao i mnogi drugi u svetu, uključujući i poslodavce. Ovaj ispit je dokaz da je Vaš engleski visoko profesionalan i da ste Vi osposobljeni da: pratite sve akademske kurseve na univerzitetskom nivou; efektno komunicirate na menadžerskom i profesionalnom nivou; sa samopouzdanjem učestvujete na radnim sastancima ili akademskim predavanjima i seminarima; sprovedete složena i izazovna istraživanja; postanete prepoznatljivi i da se istaknete u svom akademskom i radnom okruženju.

CPE (Certificate of Proficiency in English) je najviši nivo Cambridge ispita engleskog jezika i na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku C2. Na ovom nivou polaznici se približavaju standardnom engleskom jeziku, koji je blizak jeziku obrazovanog izvornog govornika. CPE je sertifikat koji priznaju skoro svi univerziteti i koledži u Britaniji, a i mnogi drugi širom sveta, kao dokaz o nivou znanja potrebnom za pohađanje kurseva visokog obrazovanja ili postdiplomskih studija. Mnogi poslodavci, takođe, priznaju ovaj sertifikat. 
CPE je najnapredniji Cambridge ispit. Namenjen je onima koji koriste engleski u profesionalne i akademske svrhe. Ovaj ispit Vas osposobljava za korištenje engleskog pri davanju stručnih saveta, razmatranju složenih i osetljivih pitanja, detalja dokumenata, prepiske ili izveštaja. Osim toga, ovaj ispit će učiniti da: razumete sa lakoćom sve što čujete ili pročitate; tokom prezentacije napravite tačne i precizne beleške; razumete kolokvijalne izraze; razgovarate o složenim i osetljivim pitanjima bez ikakvih kočnica; se precizno i tečno sporazumevate u svakoj situaciji i okruženju.

ENGLESKI ZA SPECIFIČNE NAMENE

1. Poslovni engleski 
Međunarodno priznati ispiti: BEC 1, 2, 3
NOVO!!! – JOB-RELATED ENGLISH
2. Finansijsko-bankarski engleski
Međunarodno priznati ispit ICFE 
3. Pravni engleski 
Međunarodno priznati ispit ILEC 
4. Engleski u turizmu i hotelijerstvu 
Međunarodno priznati ispit Londonske privredne komore za engleski u turizmu
5. Farmaceutski engleski
6. Medicinski engleski
7. Engleski na brodu
8. Engleski u medijima
9. Engleski u umetnosti
10. Engleski u nauci
11. Engleski u informacionim tehnologijama
12. Engleski u sportu

BEC (Business English Certificates) – Danas je dobro znanje engleskog potrebnije više nego ikada, kako biste uspeli u međunarodnom biznisu i trgovini. Ukoliko imate pravo znanje jezika, u prednosti ste na tržištu poslova i imate veću fleksibilnost za rad u inostranstvu. Međunarodno priznati poslovni sertifikati Vam mogu pomoći da pokažete poslodavcu da Vaše znanje jezika odgovara svetskom standardu i da ga možete upotrebiti u stručnom kontekstu. Postoje tri ispita za tri različita nivoa poslovnog engleskog jezika: BEC Higher, BEC Vantage i BEC Preliminary.
BEC Higher: Ako želite da imate potpuno samopouzdanje u svakoj poslovnoj situaciji, onda je ovaj ispit upravo za Vas. Viši sertifikat poslovnog engleskog (BEC Higher) je na višem srednjem nivou C1 i proverava sve četiri jezičke veštine
BEC Vantage: Unapredite svoje znanje poslovnog engleskog i prijavite se za ovaj ispit. Srednji sertifikat iz poslovnog engleskog (BEC Vantage) je na srednjem nivou B2 i proverava sve četiri jezičke veštine. 
BEC Preliminary: Zakoračite u svet biznisa tako što ćete prijaviti ovaj ispit. Početni sertifikat iz poslovnog engleskog (BEC Preliminary) je na nižem srednjem nivou B1 i proverava četiri jezičke veštine.

ICFE – International certificate in Financial English (B2/C1) je ispit koji pruža priliku profesionalcima iz oblasti finansija i bankarstva da pokažu da su stekli jezičke veštine i znanja koji su im potrebni za ispravno snalaženje u svakodnevnim situacijama na radnom mestu. Program obuhvata proučavanje engleskog jezika u oblastima: finansijskih izveštaja, osiguranja, investicionog bankarstva, etike i profesionalizma, upotrebe softvera za računovodstvo
deonica itd.
ICFE priznaju firme, obrazovne ustanove, vladine agencije, organi za imigraciju i profesionalna tela, širom sveta. Cilj ovog ispita je da pruži prvoklasnu kvalifikaciju ljudima širom sveta, koji imaju sposobnost i ambiciju i koji tragaju za uspešnom karijerom u oblasti računovodstva, finansija i menadžmenta. Oni koji polože ovaj ispit mogu da nesmetano rade u oblasti međunarodnih finansija, jer poseduju nivo znanja engleskog jezika koji im omogućava da uspešno rade ovaj zahtevan i dinamičan posao.

ILEC – The International Legal English Certificate (B2/C1) nastao je kao rezultat potrebe zaposlenih u oblasti prava i advokature. Takođe je podesan za studente prava koji žele da se usavršavaju na polju svoje buduće profesije. ILEC je ispit koji priznaju vodeća udruženja pravnika uključujući i Udruženje evropskih pravnika koji rade u kompanijama, Međunarodno udruženje mladih pravnika i mnogi drugi. ILEC priznaju firme, obrazovne ustanove, vladine agencije, organi za imigraciju i profesionalna tela, širom sveta. 
ILEC je zasnovan na realističnim zadacima i izazovima sa kojima se profesionalci iz pravnog okruženja svakodnevno susreću. Podesan je za sve studente i profesionalce iz oblasti prava i pravosuđa.

Engleski jezik za turizam
Teme obuhvaćene ispitom: 
– pisana poslovna komunikacija (pisma, memorandumi, faksovi) u turističkom kontekstu
-rutinska usmena komunikacija u turističkom kontekstu
-reformulacija i procesuiranje informacija u vezi sa turizmom
-promotivni materijal (brošure, leci, reklame)
-izveštaji 
-vođenje i komentarisanje tura kao i planiranje
-spiskovi i/ili strukturalne beleške
-proračunavanja broja putnika/zahteva i troškova
-obaveštenja
-tipovi odmora i smeštaja
-putnici i turisti koji putuju poslovno ili iz zadovoljstva
-metode putovanja
-uloge poslova u turističkoj industriji
-osobeni jezik u turističkoj industriji

SPECIJALNI KURSEVI

 1. Kursevi konverzacije – Real listening & speaking
 2. Engleski u interkulturalnom okruženju
 3. Tehnike prevođenja
 4. Aktivno slušanje
 5. Kreativno pisanje
 6. Intenzivni kursevi (trajanje: do 2 meseca; dinamika: 4-5x nedeljno po 2 školska časa)

Engleski za mlađe tinejdžere

 1. Elementary – početni nivo 1
 2. Beginner – početni nivo 2
 3. Pre-Intermediate – niži srednji nivo
 4. Intermediate – srednji nivo

Međunarodno priznati ispiti za mlađe tinejdžere
– KET (Key English Test) 
– PET (Preliminary English Test)

KET (Key English Test) je prvi nivo Cambridge ispita i na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku A2. Njime se potvrđuje da je savladan osnovni nivo svakodnevnog pisanog i govornog jezika. Ispit oponaša situacije iz realnog života i namenjen je polaznicima čije je vladanje jezičkim veštinama engleskog jezika na osnovnom nivou, potrebnom prilikom putovanja u zemlje engleskog govornog područja.  
Ovaj ispit osposobljava kandidate da: steknu osnovne govorne veštine engleskog jezika; razumeju jednostavne tekstove na engleskom; komuniciraju u užem spektru situacija; razumeju kratke pisane poruke i usmena uputstva. Iako je KET osnovni ispit, daje Vam mogućnost da otkrijete svoje jake i slabe tačke u engleskom jeziku i otvara Vam put ka višim kvalifikacijama, kao što su Preliminary English Test (PET) i First Certificate in English (FCE).

PET (Preliminary English Test) je drugi nivo Cambridge ispita iz engleskog jezika. U pitanju je ispit srednjeg nivoa koji na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku B1. Položen PET ispit ukazuje da je student savladao jezik u toj meri da može da se snađe u, uglavnom, očekivanim situacijama u društvu i na poslu u engleskom govornom okruženju. Osim glavnih jezičkih veština – čitanje, pisanje, slušanje i govor – PET proverava i poznavanje gramatike i rečnik, i procenjuje sposobnosti polaznika da se sporazumeva na engleskom jeziku u realnim životnim situacijama.
PET je ispit namenjen onima koji se koriste svakodnevnim pisanim i govornim engleskim na srednjem nivou znanja. Podrazumeva snalaženje u širem spektru situacija, razumevanje znakova, natpisa i obaveštenja, kao i dovoljno poznavanje engleskog za zapošljavanje na mestu službenika, tehničkog sekretara ili u ugostiteljstvu, izgradnji i proizvodnji. Osim toga, ovaj ispit će učiniti da: uspešno komunicirate u svakodnevnim situacijama; postavljate jednostavna pitanja i odgovarate na postavljena pitanja; čitate jednostavnije tekstove iz udžbenika i magazina; pišete pisma na razne teme; pravite beleške tokom sastanaka. Kao i svi Cambridge ESOL ispiti, PET je priznat širom sveta i otvara Vam vrata u budućnost.

Engleski za decu

U ovoj kategoriji postoje dve grupe:
1. deca od 3 do 7 godina 
2. deca od 8 do 12 godina
U svakoj grupi postoji po 5 nivoa – od početnog do naprednog.

Međunarodno priznati ispiti za decu
– YLE (Young Learners English):
* Flyers 
* Movers 
* Starters

YLE (Young Learners English) – Svi Cambridge ESOL ispiti za najmlađe (YLE) su pažljivo sastavljeni tako da ga deca bezbrižno polažu i da im to predstavlja zadovoljstvo. Većina dece ovaj ispit polaže upravo u školi i ispit se sastoji od aktivnosti koje su bliske svoj deci.
YLE pilotiIspit YLE piloti (Flyers) je najviši od tri nivoa koja postoje za Cambridge ESOL ispite engleskog jezika za najmlađe (poletarci, letači i piloti – startersmovers i flyers). Ovaj ispit je namenjen za decu koja imaju između 10 i 12 godina i već su imala časove engleskog u obdaništu ili školi. Ispit je na nivou A2 Zajedničkog jezičkog okvira Saveta Evrope. 
YLE letačiIspit YLE letači (Movers) je drugi nivo od tri koja postoje za Cambridge ESOL ispite engleskog jezika za najmlađe. Ovaj ispit je namenjen deci koja imaju između 9 i 10 godina i već su imala časove engleskog u obdaništu ili školi. Ispit je na nivou A1 Zajedničkog jezičkog okvira Saveta Evrope.
YLE poletarciIspit YLE poletarci (Starters) je prvi nivo od tri koja postoje za CambridgeESOLispite engleskog jezika za najmlađe. Ovaj ispit je namenjen deci koja imaju između 7 i 9 godina i već su imala časove engleskog u obdaništu ili školi. Ispit je ispod nivoa A1 Zajedničkog jezičkog okvira Saveta Evrope.

Literatura koja se koristi za nastavu:

 1. Cambridge University Press
 2. Pearson Longman
 3. Macmillan
 4. Routledge

Zanimljivosti:

Međunarodno priznati ispiti iz engleskog jezika / Eduka Centar #blog

Sve o međunarodno priznatim ispitima (audio) >>>