Norveški


1. Početni 
2. Srednji 
3. Viši 
4. Norveški za decu

POČETNI NIVO 
Nakon završenog početnog kursa, polaznik može da razume jednostavnije tekstove, ali i nešto komplikovanije uz korišćenje rečnika, kao i da piše jednostavne tekstove služeći se gramatikom i leksikom savladanom tokom kursa. Osim toga, može da razume lagan i jednostavan razgovor o temama iz svakodnevnog života, prvenstveno na dijalektu iz istočnog područja Norveške, kao i da komunicira na elementarnom nivou, što podrazumeva da daje i traži obaveštenja i iskazuje jednostavne tvrdnje i namere u vezi sa temama obrađenim u okviru kursa. Takođe, polaznik koji je završio početni kurs poznaje veći deo gramatičkih pravila (glagolska vremena, redosled reči u rečenici, promena imenica itd.), kao i pravila izgovora.

SREDNJI NIVO 
Nakon završenog srednjeg nivoa, polaznik može da razume autentične tekstove iz svakodnevnog života, kao i da piše o svakodnevnim temama na jednostavnom nivou. Takođe, može da razume usmena izlaganja o svakodnevnim temama i sam da govori o takvim temama sa relativno dobrim izgovorom. Osim utvrđivanja gramatičkih znanja sa početnog nivoa, polaznik ih proširuje promenom nekih nepravilnih glagola, imenica i prideva; služi se svim glagolskim vremenima, ume da menja red reči, da istakne deo rečenice koji je važan i poznaje rečnik obrađen kroz teme iz udžbenika. Nivo znanja stečen tokom ovog kursa služi kao osnova za pripremu za polaganje testa iz norveškog kao stranog jezika na srednjem nivou.

VIŠI
 NIVO 
Po završetku višeg kursa, polaznik može da čita autentične tekstove bez problema sa razumevanjem i da piše relativno složene tekstove bez mnogo grešaka. Osim toga, može da razume jednostavna izlaganja i razgovore na radiju i televiziji, ukoliko se radi o standardnom jeziku, ali i jednostavnija izlaganja na nekim drugim dijalektima. Zna da razgovara o složenim temama, savladao je u potpunosti osnove gramatike, a pritom poznaje i dobar deo njenih izuzetaka i osnovni fond reči. Nivo znanja stečen na ovom kursu služi kao osnova za pripremu za polaganje Bergentest-a.

POSEBNA PONUDA – NOVO!!!

1. Poslovni norveški

Preduslov za upis ovog kursa je uspešno završen srednji nivo norveškog jezika, a fokus je na sticanju novih, ali i proširivanju već postojećih znanja u vezi sa zapošljavanjem u Norveškoj. Kurs je, stoga, predviđen prvenstveno za osobe koje norveški jezik uče sa ciljem traženja posla u ovoj zemlji. Veći deo nastave se odvija na norveškom jeziku. Kurs traje 4 meseca. Neke od tema koje se obrađuju na kursu: 
1. preduslovi zapošljavanja u Norveškoj, 
2. procedura dobijanja radne i boravišne dozvole, 
3. pisanje CV-a i motivacionog pisma, 
4. intervju za posao, 
5. neki od ključnih momenata iz norveškog Zakona o radu i dr. 
U slučaju dovoljnog broja zainteresovanih polaznika, postoji mogućnost kreiranja nastave za ciljane grupe zanimanja, kao što su medicinski radnici, vozači i sl.

2. Priprema za polaganje Norskprøve 3

Norskprøve 3 je test iz norveškog jezika kojim se potvrđuje poznavanje ovog jezika na srednjem nivou i koji se polaže na Narodnom univerzitetu (Folkeuniversitetet) u Norveškoj. Nakon polaganja testa, polaznik dobija najtraženiji sertifikat o poznavanju norveškog jezika u Norveškoj.
Preduslov za upis ovog kursa je uspešno završen srednji nivo norveškog jezika. Kurs traje mesec dana, a početak nastave usklađuje se sa terminima polaganja testa (3 puta godišnje).

Literatura koja se koristi za nastavu:

*Početni nivo: På vei – Norsk med samfunnskunnskap for fremmedspråklige elever – Elisabeth Ellingsen, Kirsti Mac Donald (Cappelen)
*Srednji nivo: Stein på stein – Elisabeth Ellingsen, Kirsti Mac Donalc (Cappelen)
*Viši nivo: Her på berget – Elisabeth Ellingsen, Kirsti Mac Donalc (Cappelen)
*Poslovni norveški: Jobb i sikte – Ingebjørg Dolve, Janne Grønningen, Jorunn Mo (Cappelen)

Linkovi za ONLINE vežbanja:

Interaktivna vežbanja uz knjigu På vei>>>

Interaktivna vežbanja uz knjigu Stein på stein >>>

Interaktivna vežbanja uz knjigu Jobb i sikte >>>

Ostala interaktivna vežbanja: 
Livemocha.com>>>
Sevonett.no>>>
UiO.no>>>

Besplatan softver za učenje norveškog jezika>>>

Zanimljivosti:

Nekonvencionalni vodič kroz Norvešku I deo / Eduka Centar #blog

Nekonvencionalni vodič kroz Norvešku II deo / Eduka Centar #blog

Nekonvencionalni vodič kroz Norvešku III deo / Eduka Centar #blog