Kako se u Brazilu slavi Nova godina?

piše: Olgica Andrić
prof. italijanskog i portugalskog jezika

U Brazilu čak i svima dobro poznati praznici imaju neki poseban sjaj, jer su u njih utkani neobični rituali i mitovi koji se prenose s kolena na koleno. Retko koji stanovnik Sao Paula ostaje u gradu za novogodišnju noć. U velikim kolonama, svi se upućuju prema obalama država Sao Paulo, Rio De Žaneiro ili Santa Katarina. Gužva u saobraćaju im ne smeta, jer su odavno navikli na nju, a boravak na moru iskoristiće da obave neke od rituala, koji će im, prema verovanju, doneti sreću, uspeh i blagostanje.

 

Novogodišnji vatromet u Florianapolisu

Za Novu godinu, kako tradicija nalaže, svako ko se u otkucaj ponoći nađe na plaži, skoči sedam puta u vodu. Poreklo ovog običaja leži u afričkoj tradiciji koju su u Brazil doneli robovi, u čast božanstva „Yemanjá”, koje štiti more i decu. Sedam je, u stvari, broj kabale, koji predstavlja Exu, Yemanjin sin, a sedam skokova služe za to da bi se “otvorili putevi”. Prema verovanju, ako želite da imate sreću u godini koja dolazi, ne smete nipošto da okrenete leđa ka obali, pošto ste “dali poklon” boginji mora.

 

Atmosfera na Kopakabani u “najluđoj noći”

 

U celom svetu je običaj da se za Novu godinu obuče neki novi komad odeće. U Brazilu ta odeća mora biti bele boje, koja je simbol mira i sklada. Poneki ljudi, međutim, biraju da nose odeću u bojama koje predstavljaju simbole za ono što žele u sledećoj godini: crvena – za snagu i strast, žuta – za novac i napredak, narandžasta – za uspeh, teget – za sklad i mir i na kraju, zelena – za nadu, zdravlje i ravnotežu.

 

Voće je neizostavno na novogodišnjoj trpezi

Ko poželi da mu u Novoj godini džepovi budu puni novca, u Brazilu mu savetuju da sisa sedam semenki nara tokom predponoćnog odbrojavanja, a zatim da ih  uvije u komad hartije i da ih drži u novčaniku zajedno s novcem. kažu da su rezultati zagarantovani.

Još jedan, veoma rasprostranjen običaj je da se u ponoć pojedu tri zrna grožđa i da se za svako od njih pomisli po jedna želja ili da tokom odbrojavanja sedite na klupi, a kada otkuca ponoć, da ustanete na desnu nogu.

Brazilci su sujeverni čak i kada je u pitanju novogodišnja trpeza. Tradicionalno jedu svinjetinu, a izbegavaju živinsko meso- piletinu ili ćuretinu, jer smatraju da će ih takvo mesu “unazaditi”. Kao prilog uz meso servira se sočivo, jer se veruje da donosi napredak.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *