Šta je zajedničko za Abu, Nobela i Pipi Dugu Čarapu?

U utorak, 13. jula održano je još jedno javno predavanje u Eduka Centru, ovog puta o životu u Švedskoj: „Šta je zajedničko za Abu, Nobela i Pipi Dugu Čarapu?“. Predavanje je održala prof. Svetlana Lučić, predavač švedskog jezika u Školi stranih jezika Eduka Centra, koja je svojim znanjem, šarmantnim nastupom i zanimljivom prezentacijom animirala posetioce gotovo puna 2 sata.

Fotografija sa predavanja

Prisutni su saznali puno informacija o  životu Šveđana: čime se bave, kako komuniciraju, na koji način provode slobodno vreme, u čemu uživaju, kako se hrane… Zatim, o istoriji Švedske, državnom uređenju, životnom standardu, scijalnom programu, klimatskim uslovima, švedskom jeziku… Svetlaninu prezentaciju u celini možete pogledati ovde.

Posebno interesantan deo predavanja odnosi se na tradicionalan uzgoj irvasa u Švedskoj, koji je predstavljen insertom iz igranog filma „Ustanak u Kautokeinu“  (Kautokeino Upproret).

Scena iz filma

Ukoliko želite da pogledate ceo film (što Vam, svakako, toplo preporučujemo), uradite besplatan download (torrent).

Nakon prezentacije, usledila su pitanja posetilaca:

– Koje su sličnosti između švedskog i engleskog jezika? Kakav je životni standard u Švedskoj? Kako Šveđani doživljavaju Srbe i kako su doživeli ubistvo ministarke spoljnih poslova Ane Lind (koju je ubio Srbin)?

– Kakva je uloga švedske kraljevske porodice? Koje je veroispovesti najveći broj Šveđana? Kako je organizovan obrazovni sistem u Švedskoj? Kakav je odnos Šveđana prema zaposlenicima iz inostranstva? Kakva je švedska imigraciona politika?

– Koje su turističke destinacije najinteresantnije? Koliko je stvarno hladno u Švedskoj? Kada se mladi Šveđani odvajaju od roditelja i zasnivaju svoje porodice? Kakva su prava zaposlenih? Koji su najtraženiji poslovi u Švedskoj? Na koji način strani studenti mogu dobiti stipendije za master studije u Švedskoj?

Dakle, sve informacije o studiranju u Švedskoj, organizaciji obrazovnog sistema, studentskog života i mogućnostima za specijalističko usavršavanje i poslediplomske studije stranih studenata, možete dobiti na web adresi:

www.studyinsweden.se

Ukoliko imate dodatna pitanja za prof. Svetlanu Lučić, postavite ih u komentarima ovog posta.

Ovo je bilo 10. javno predavanje u serijalu Recepti iz obrazovanja: Kako komunicirati sa svim kontinentima?“, koji je organizovala Škola stranih jezika Eduka Centra, svakog utorka od 19h u svom amfiteatru. Povodom ovog malog jubileja i završetka prvog dela serijala, organizator je obradovao sve posetioce vaučerima sa popustom za upis kurseva stranih jezika. Drugi deo serijala predavanja nastavlja se od jeseni.

Vidimo se u septembru… Do tada, uživajte u čarima leta i spremite se za nova saznanja 🙂 See you later!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *