Šta sve znam, a šta ne znam o Japanu

U sklopu manifestacije „Leto i Bazaar – prava stvar“, Škola stranih jezika Eduka Centra održala 28. jula 2010. u TC Sad Novi Bazaar jezičku radionicu za decu „Šta sve znam, a šta ne znam o Japanu“. U ovom dvočasovnom događaju učestvovalo je preko 50 većih i manjih mališana uzrasta 2-13 godina.

Kroz zabavne sadržaje, igre i takmičenja, učesnici su naučili kako da se predstave, pozdrave i napišu svoje ime na japanskom jeziku. Saznali su kako se igraju deca u Japanu, zašto se za Japan kaže da je „zemlja izlazećeg sunca“, koji je tradicionalan način oblačenja Japanaca i koje reči u japanskom jeziku zvuče kao da su iz srpskog jezika.

APSOLUTNIM HITOM pokazale su se 2 takmičarske igra „Pogodi: Čija je ovo zastava?“ i „Kojim se jezikom govori u ovoj državi?“, u kojima su se prisutni, podeljeni u 2 ekipe, takmičili u brzom pogađanju imena država koja odgovaraju prikazima određenih zastava i u nabrajanju službenih jezika u raznim državama sveta. U ovim igrama, predstavljena je većina zemalja u kojima se govore jezici koji se mogu naučiti u našoj Školi stranih jezika.

Još jedna zanimljiva i dinamična igra, organizovana kao ekipno takmičenje, naučila je učesnike radionice kako se pozdravljaju Japanci u različitim situacijama i tokom celog dana.  Radi se o društvenoj igri tipa „ne ljuti se čoveče“,u kojoj se igrači takmiče ko će pre stići do cilja. Umesto kockice, baca se novčić – ukoliko padne na sto „glavom“ prema gore, takmičar ide 1 polje napred, a kako „padne na pismo“, ide 2 polja napred. Kad takmičar stane na određeno polje, mora glasno da izgovori pozdrav koji ilustracija na tom polju zahteva. Ako ne ume ili ne izgovori pravilno, vraća se 1 polje nazad. Podloga za igru izgleda ovako:

… a ilustracije na poljima odgovaraju sledećim pozdravima:

Ova igra, preuzeta sa sajta www.japteach.com i prilagođena ovoj radionici, omogućava deci da brzo i lako nauče nove reči iz stranih jezika, pa je preporučujemo kao odličan materijal za nastavnike.

Radionicu je vodila prof. Zorana Ružičić, predavač japanskog jezika u Školi stranih jezika Eduka Centra, uz pomoć njene drage koleginice Sabine i Gagija i Maše iz Mini kluba. Kraj druženja obeležen je proglašenjem pobedničke ekipe i dodelom nagrada 🙂 Više fotografija sa događaja možete pogledati u našoj galeriji, a još video snimaka na našem youtube-nalogu. Do sledećeg druženja: Sajonara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *